Vad är glukomannan?
Glukomannan är en ganska speciell typ av superfood då den skiljer sig en del från andra superfoods som man vanligtvis kan hitta på hyllorna i dom flesta hälsobutiker eller stora livsmedelsaffärer.
Dom flesta förknippar superfoods med olika typer av bär och andra hälsosamma matkällor. Glukomannan däremot är en typ av vattenlöslig polysackarid, vilket betyder att den består av ”polymera kolhydratmolekyler”.
Produkten i sig kommer direkt från den torkade roten av glukomannan, annars känd som ”Amorphophallus konjak”. Den är även känd som ”Devils tounge” (djävulstunga) och ”Voodoo lily”.
Själva plantan är infödd i flera östaiatiska länder inklusive Japan, Kina och Indonesien.
Den torkade delen av glukomannan består av ungefär 40% glukomannangummi.
Glucomannan används vanligtvis som livsmedelstillsats och emulgeringsämne.
Den kan även användas som ett naturligt veganskt substitut för gelatine, vilket gör de till en bra produkt för personer som följer en strikt vegetarisk eller vegansk diet.
Vetenskapsmän har redan studerat glukomannan på djupet och har hittat att den kan användas på många olika sätt, att behandla olika typer av krämpor. Konjac i sig innehåller nästan inga kalorier och har en stor mängd fiber, vilket gör den till just ”superfood”.
Glukomannans ursprung
Glukomannan växer som en inhemsk planta tvärsöver Sydöstra Asien och Kina. Där blomstrar den i subtropiska klimat. Glukomannan har använts i japansk matlagning dom sista århundraden. Den har också vanligen använts i kinesisk medicin, för att behandla ett stort antal olika krämpor.
För att konsumera glukomannan måste man först torka ut roten av själva plantan innan man fräser de till ett otroligt fint pulver. I kinesisk traditionell medicin, så har pulvret använts för att behandla allt från astma och bröstsmärtor till brännskador och hudsjukdomar. Den var först avsedd under den ”västra handynastin” (The western Han Dynasti).Glukomannan var extremt populär i Japan för bara några århundraden sen, då en bok blev publicerad om den runt 1846. Boken som hette ”Konnyaku Hyakusen” (100 recept med glukomannan), var en bok som innefatta 100 recept som alla innhöll glukomannan.
Hälsofördelar med glukomannan
Glukomannan är en produkt som ständigt blir utforskad av veteskapsmän för dess medicinska fördelar som den innehåller. Den är ganska unik då den förblir helt osmält medans den passerar mag – tarm kanalen. När den har kommit förbi mag – tarm kanalen och nått tjocktarmen, slutar de med att den blir jäst med hjälp av mikroflora som finns i tjocktarmen.
Denna process skapar naturligt en våg av probiotika, som formar en extra vänlig bakterie i tarmarna. Denna enkla process kan leda till, överlag, förbättring i din matsmältning och hälsan i din mage. Den kan också hjälpa till med kolesterol nivåerna som förekommer i kroppen. En högre hastighet av probiotika har också blivit associerat med lägre risk för kardiovaskulär sjukdom(1).
Glukomannan kan också användas till hjälp av en variation av olika krämpor. Den kan användas till hjälp med viktminskning då den framkallar en känsla av mättnad i kroppen, vilket gör att folk inte småäter.
Den kan också hjälpa vid förstoppning, då den funkar som probiotika (vänliga bakterier).
När en probiotika når tjocktarmen produceras en vänlig bakterie. Den har också agerat som ett laxermedel, för att framställa hälsosamma tarmrörelser.
Nackdelar med glukcomannan
Människor har använt glukomannan i århundraden, så du behöver inte oroa dig så mycket om hur det kommer påverka din diet. Om glukomannan överkonsumeras har folk upplevt diarré, uppblåst och överlag en känsla av obehag i magen. Detta försvinner snabbt när dosen har rättats till. Detta innebär att du ska begränsa intaget du tar varje dag.
Vi rekommerar alltid att du rådgör med läkare innan du lägger till någon form av superfood i din mat. Du behöver vara försiktig med en sak innan du konsumerar glukomannan i dess naturliga form, i motsatts till andra tillägg. Den kan orsaka blockader om det inte används på rätt sätt. Detta är för att den absorberar en stor mängd vatten, och om de fastnar i matstrupen uppstår en kvävningsrisk. ”Health Canada” har insisterat på att folk som konsumerar glukomannan, bör alltid dricka minst 225ml vatten efter intag av glukomannan i pulverform.
Näringsvärde av glukomannan
I 100 gr av konjakrot (ren glukomannan) hittar man:
Energi | 5 kcal |
Vatten | 97.3g |
Protein | 0.1g |
Fett | 0g |
Kolhydrater | 2.3 g (därav fiber 2.2g) |
Sodium | 10mg |
Potassium | 60mg |
Kalcium | 43mg |
Magnesium | 3mg |
Phosphorus | 5mg |
Järn | 0.4mg |
Fiber | 2.2g |
I japan har konjakroten setts som en typ av potatis, men den har verkligen inte konstistensen som en potatis. Generellt är den mjukad och mixad med vatten, sen torkad och markerad. Den blir sen mixad med aska från bränt ekträd som ger det den naturliga konstistens som den har.
För dom som går på diet, brukar glukomannan kallas för ”wonder food”. Den innehåller en stor del mineraler och näringsämnen, som är packat med en mindre del kalorier. När den har nått magen så absorberar den vatten, som gör den större än den va innan. Även idag kan glukomannan hittas i maträtter tvärsöver japanska restauranger.
Dom 5 bästa fördelarna med glukomannan
-
Glukomannan kan ge effekt direkt på ditt välmående.
Naturligt förekommande probiotika är avgörande för ett underhåll av en hälsosam mage, och dess konsumtion kan ge en direkt effekt på ditt övergripande välmående. Denna typ av mat är unik, då den passerar genom den övre delen av mag – tarm kanalen i kroppen utan att bli nersmält, då den istället blir jäst av en mikroflora (vänlig bakterie) i som finns i tjocktarmen. Denna process skapar ett antal fördelar av probiotika i kroppen, och dessa probiotika är vanligen kända som ”vänliga bakterier”. En studie som gjordes 2008 visade att glukomannan tillskott direkt ökade fekal koncentrationen av probiotika hos de berörda ämnena(2).
-
Glukomannan kan användas till hjälp vid viktminskning och vikthållning.
Att tappa vikt och behålla en hälsosam vikt är de många som tycker är svårt. Viktminskningsläkemedel kan hittas i stort sett hittas överallt men att hitta vilken som verkligen funkar och ger effekt på ett fördelaktigt sätt kan vara riktigt svårt. Glukomannan kan ge effekt direkt på din vikt av två olika anledningar.
De första är att roten innehåller en hög mängd fiber och en låg mängd kalorier. Vilket menas med att den naturligt erbjuder ett hälsosamt midjemått. Det andra är mer av en inverkan. Glukomannan absorberar vatten när den blir konumerad, vilket innebär att den uppfyller en känsla av säkerhet. Resultatet blir att du äter mindre. En studie visade att personer som intog ett tillskott av konjakrot hade en högre viktiminskning än dom som konsumera placebo (även kallad sockerpiller)(3).
-
Glukomannan kan hjälpa personer som lider av diabetes.
Ett stort nummer av vetenskapliga studier har gjorts för att koppla ihop glukomannan och diabetes, då glukomannan naturligt försenar den tömmande processen i magen. Detta gör att kroppen absorberar socker långsammare än de i vanliga fall gör, och hjälper blodsockernivåerna att hålla sig låga efter att en diabetiker har ätit. En studie visade att glukomannan kan förbättra den naturliga effekten av konventionell behandling för personer med diabetes typ 2(4). En annan studie visade att glukomannan är användbar vid förebyggande av hyperglykemi, ett tillstånd som vanligtvis drabbar personer med diabetes(5).
-
Glukomannan kan användas för att lindra förstoppning och olika typer av tarmsjukdomar.
Förstoppning kan komma av många olika anledningar, och personer som lider av nån typ av inflammatorisk tarmsjukdom vet hur smärtsamt de kan vara. Vetenskap har visat att glukomannan kan ge en direkt effekt på förstoppning på ett bra sätt, då den framkallar hälsosamma tarmrörelser. Vetenskapsmän anser nu att det är ett naturligt laxermedel.
Ett antal av olika studier har kommit fram till att glukomannan är bra på att behandla förstoppning som redan är uppträdande, inte länge efter att det konumerats(6).
-
Glukomannan kan ge en direkt effekt på kolesterolvärdet i kroppen.
Vetenskap har visat att en konsumtion av glukomannan kan ha en markant effekt på kolesterolvärdet som inträffar i kroppen. Högt kolesterolvärde kan leda till olika krämpor, så de borde alltid undvikas. Intag av glukomannan minskar mängden kolesterol som kan absorberas av magen, och reducerar mängden kolesterol som kan hittas i blodet(7).
Hur använder du glukomannan?
Glukomannan används vanligtvis i maträtter runt hela östasien, men de kan bli svårt att glukomannan i samma form i andra länder. I Japan kallas glukomannan för ”konnyaku”. I dom flesta västländerna är de lättare att hitta glukomannan i antingen pulverform eller tillskott.
Glukomannan i pulverform kan lätt tillsättas i en smotthie eller en shake, vilket gör de till ett smidigt sätt att få sig vitaminer och mineraler i din kost. Dent kan också användas som geltintillskott för vegeterianer och veganer. Pulvret ska alltid förvaras svalt.
Att använda glukomannan för att gå ner i vikt är lätt då en liten mängd av det får dig att känna dig mätt. Dom flesta konsumerar 2 – 4gr pulver dagligen. Samma mängd kan också användas som ett laxermedel för att behandla förstoppning.
Till sist är de väl värt att glukomannan har blivit allmänt tillgänglig i produkter som liknar pasta. Både som spagetti, nudlar och även tunnare varianter kända som ”angels hair” och shirataki nudlar. Dessa produkter har blivit populära för dom som vill njuta av en låg kalori och låg kolhydrat kost.
Vad bör du tänka på innan du köper glukomannan?
Du bör alltid göra en hel del forskning innan du köper glukomannan från ett specifikt märke. Många märke lägger till ytterliggare fyllningsmedel i glukomannan tillskott.
Till exempel, så är de vanligt att hitta koffein i tillskott som är riktat till folk som är ute efter att gå ner i vikt. Detta är för att koffein naturligt stimulerar din ämnesomsättning, medan den även får dig att känna dig mätt.
Produkter som koffein kan också ha ett antal negativa effekter, då en hel del människor upplever symptom som huvudvärk. Du ska alltid leta efter en produkt som är 100% glukomannan, så att du får de högsta hälsosamma fördelarna som möjligt. Om du intar endast 50% glukomannan, så får du också bara 50% av dom hälsosamma fördelarna som glukomannan ger.
Det är mycket svårare att hitta den naturliga versionen av glukomannan i dom västra länderna än vad det är att hitta den i Asiatiska länder. Till exempel, i Japan, där kan konnyaku hittas i stora antal i livsmedelsaffärer. Att konsumera glukomannan i pulverform har sina fördelar då det är mindre risk för kvävning. Följden av kvävning kan undvikas så länge intag av glukomannan sköljs ner med mycket vatten. Barn bör aldrig konsumera den organiska versionen av glukomannan.
Är glukomannan verkligen ett superfood?
Dom flesta människor definierar ett superfood baserat på vad den innehåller. Detta involverar allmänt mycket näringsämne som är packat med ett litet antal kalorier.
Glukomannan innehåller just detta, med ungefär 5 kalorier i varje 100gr av glukomannan pulver. Denna mängd är väldigt liten när du tänker på hur högt värde glukomannan har av kalium, kalcium, zink, koppar och fiber tillsammans med annat den har.
Glukomannan har använts för dess hälsosamma fördelar den kan erbjuda i århundraden. För hundratals år sedan var glukomannan själva basingrediensen i märken av kinesisk tradiotionell medicin, och nu är den ett ämne för ett föralltid växande kliniska tester.
Människor som befinner sig i olika delar av livet, skulle uppleva fördelar med en liten mängd av glukomannan i deras kost.
Konsumtionen av glukomannan har framgångsrikt och positivt blivit länkat till en stor mängd av olika sjukdomar, inklusive nåt så allvarligt som diabetes. Den kan användas till att hjälpa personer att gå ner i vikt, och det kan även användas för att underlätta symptom på inflammatorisk tarmsjukdom. Forskning pågår fortfarande och vi är säkra på att glukomannan kommer att länkas till ännu fler krämpor på ett bra sätt.
Med alla bevis, så är det svårt att ifrågasätta om glukomannan är ett riktigt superfood. Detta för att alla bevis och all forskning pekar på att glukomannan är just detta, ett fantastiskt superfood.